Druk, Druk, Druk?

Doe de test en ontvang een rustmomentje!

De ondernemende vrouw

6 september 2016 • Geen categorie

De laatste tijd kom ik haar op de sociale media steeds tegen; de ondernemende vrouw. Het maakte mij nieuwsgierig, wie is zij?
Zij schijnt veel behoefte aan zelfontwikkeling te hebben want er zijn coachingsprogramma’s voor haar, workshops en online challenges. Ikzelf heb nauwelijks behoefte aan dit aanbod. Maakt mij dit geen ondernemende vrouw?

De feiten: ik ben een vrouw en heb ik een onderneming. Een kleine weliswaar waarin ik mijzelf met mijn expertise en organisatietalent aanbied. Voor komend jaar ben ik gevraagd voor twee leuke klussen en hiernaast heb ik nog een kleine baan. Mijn ambities zijn niet groot. Met enkele opdrachten en dito verdiensten ben ik tevreden.
Of niet?
Want ik merk dat wanneer ik mij aangesproken voel als ondernemende vrouw, telkens twijfel of ik dat wel ben. Moet ik niet meer doen aan zelfontwikkeling, zoals zij? Mijzelf meer gaan verdiepen in online marketing en manieren om succesvol acquisitie voeren? Ik stel mijzelf steeds vaker de vraag; onderneem ik eigenlijk wel genoeg?

Het werd een terugkerend puntje van gesprek tussen Marije en mij, compleet met foto’s van mijn acties van de dag met hashtag #deondernemendevrouw.
Op de warmste dag van vorige week ging ik alleen met vijf kinderen naar het Henschotermeer. Vond ik op zich een hele onderneming. Marije kreeg een foto van mijn benen lang uit in het zand.
Zaterdag organiseerde ik een feestje voor al onze vrienden om het einde van de vakantie en mijn verjaardag te vieren. Marije kreeg een foto van de aangeklede tuin (en een borrel ’s avonds).
Maandag, toen alles weer naar school en vaste baan vertrokken was, besloot ik mijn huis terug te veroveren door de hele huiskamer op te ruimen en te dweilen. Marije kreeg een foto van alle stoelen op de tafel.
Tussendoor had ik alles wat tijdens de vakantie in mijn mailbox was binnen gekomen opgeschoond, beantwoord en afspraken gepland. Inclusief de nieuwe trainingsschema’s voor de kinderen en lang beloofde dates met vrienden die wel al veel te lang niet gezien hadden. Ik vond mezelf behoorlijk ondernemend.

Zij bleef aan mij knagen, die ondernemende vrouw. Wat onderscheid haar van de (ondernemend) man? Wat onderneemt zij eigenlijk? Is eigenlijk iedere vrouw – of zij nu een vaste baan heeft of een eigen onderneming – huisvrouw of bewust stay-at-home mom is, niet ondernemend?

Marije hielp mij in mijn zoektocht door een oproep te plaatsen op facebook; Wat is voor jullie een ondernemende vrouw? De reacties waren divers van aard. ‘een dame met lef’ – ‘een vrouw die mogelijkheden ziet en benut’ – ‘een vrouw die weet wat ze wilt en daarvoor gaat’ – ‘tegenslagen die ze op haar pad tegenkomt aanpakt, zich niet uit het veld laat slaan’ – ‘een vrouw die durft te zijn, in welke vorm dan ook’.
Wat een prachtige omschrijvingen en ik vond alle definities op mezelf van toepassing, hoe heerlijk! Een ondernemende vrouw herken je blijkbaar niet alleen aan de dingen die uit haar handen komen, maar bovenal aan haar houding. De keuzes die ze maakt en hoe ze in het leven staat.

‘Zie je wel!?’ zei ik tegen mijzelf; ‘ik ben een ondernemende vrouw!’
Niet omdat ik constant bezig ben met mijn onderneming, 24uur per dag op zoek ben naar nieuwe opdrachten, overal en altijd aan marketing doe. Maar omdat ik keuzes maak vanuit mijn hart. Zoals ik destijds de beslissing nam om mijn goedbetaalde baan gedag te zeggen om mijn hart lucht te geven.
Want het gaat niet alleen over werk, maar over het gehele leven. De ruimte maken om die dingen aan te pakken die op dat moment goed voelen en tegen andere ‘nee’ te zeggen.
Soms is dat dus een dag spenderen in de zon met de kinderen, soms onbetaald deelnemen aan een brainstorm ten gunste van andermans business en soms mijn hoofd leeg maken terwijl ik mijn huis poets.
Mijn resultaat: leuke werkopdrachten komen mij aanwaaien. En het zijn er precies voldoende om een voor mij prettig evenwicht te houden met al mijn andere activiteiten.
Het is goed zo.
Wat een bofferd ben ik!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *