De 5 voordelen van meer bewustzijn

door | feb 10, 2023 | Hoe dan?

Meer bewustzijn verkrijgen is geen fabeltje of modeverschijnsel. Het is wat je alleen al ervaart door ouder te worden. Maar in plaats van het bij kleine beetjes te laten ontstaan kun je het trainen. Dus eigenlijk bewust met je bewuster worden omgaan! In dit artikel wil ik ingaan op wat de voordelen van meer bewustzijn in je leven en hoe je dit kunt bereiken.

1. Intenser leven

Iemand vroeg mij eens “wat is het eerste moment op de dag dat je je kunt herinneren?”. Ik wist toen nog welk liedje onder de douche in mijn hoofd zat en was heel tevreden met dat antwoord! Het betekende echter ook dat ik me niets kon herinneren van hoe ik had geslapen, hoe ik was opgestaan, of ik mijn man en kinderen had gesproken etc, dus alles voor mijn douchemoment was er gewoon niet. Tegenwoordig kan ik aan het einde van mijn dag een vrij exacte film terugdraaien in mijn hoofd van alles wat ik die dag heb meegemaakt. Dat komt doordat ik elk moment bewust beleef, hierdoor heeft mijn leven meer diepgang en betekenis gekregen. Ik van ieder moment genieten of in het moment bijsturen. Ik leef mijn leven intensief, in plaats van dat een dag me overkomt.

meer bewustzijn de 5 voordelen van

2. Vertrouwen op je lijf

Je lijf is fantastisch! Het kan zo veel hebben, en het heeft een waanzinnig zelfherstellend vermogen. Maar je kunt signalen ook heel makkelijk negeren. Daar komt bij dat heel veel signalen na verloop van tijd afvlakken of zich anders gaan uiten. Stress wordt pijn, angst maakt dat je dingen gaat ontwijken, etc. Door de signalen te snel te herkennen en er iets mee te doen voorkom je zware stress. Je krijgt steeds meer vertrouwen in je lijf. Gevoel maakt namelijk geen denkfouten!

3. Veilig voelen om voluit te leven

Wanneer je je gewaar wordt van waardoor je wordt afgeremd. Bepaalde mensen, situaties, angsten, gedachten, etc dan kun je deze onderzoeken. Je gaat deze beter leren kennen en dat roept vragen op. Je gaat de blokkades aan en doorbreekt vervolgens patronen die je tegenhouden om volledig te leven. Je laat onnodige bagage achter, neemt afscheid van wat je niet meer nodig hebt. Hierdoor ontstaat een gevoel van kracht en veiligheid waardoor je (weer) voluit kunt leven.

4. In verbinding zijn

Daar meer bewustzijn versterk je de verbinding met jezelf. Met wat je voelt en denkt zoals hierboven omschreven. Hierdoor ontstaat ruimte. Door deze ruimte kun je makkelijker nieuwe verbindingen aangaan. Je gaat weer nieuwe doelen stellen, nieuwe plannen maken en je gaat nieuwe avonturen aan. Het wordt veel makkelijker om van het positieve uit te gaan en daardoor verbindingen aan te gaan met de natuur, met je emoties en met andere mensen of een frisse manier. Waardoor het leven weer eenvoudiger en makkelijker is.

meer bewuster

5. Genoeg energie hebben

Uiteindelijk resulteert bovenstaande in meer energie. Je rust beter, herstelt sneller, laad makkelijker op en verbruikt minder energie. Je leven wordt lichter. Je kunt elke dag aan en weet wat je op een dag gedaan hebt. Je leven verdiept en je kunt meer genieten. Je hebt je leven zelf in de hand en dat geeft nog meer energie!

Beginnen met meer bewustzijn krijgen

Je kunt op verschillende manier beginnen. Maar het makkelijkste is misschien wel je concentreren op je ademhaling. Probeer zo vaak mogelijk gedurende de dag een paar keer bewust in en uit te ademenen. Wordt je er langzaam van bewust dat je soms “raar” ademend, dit kan zijn heel oppervlakkig of heel snel. Probeer vooral in deze gevallen even rustig en netje in- en uit te ademen. Op deze manier wordt je steeds vaker een beetje bewust.

Wanneer dit lukt kun je één moment op de dag prikken (na wakker worden of voor je favoriete tv programma) om een minuutje bezig te zijn met hoe je je voelt. Een korte scan van je lichaam. Heb je ergens pijn, ben je gespannen of relax, honger of heb je iets anders nodig? Verbaas je daar rustig even over. Doe dit vervolgens steeds vaker.

Een beetje begeleiding is soms wel fijn

De 5 voordelen van meer bewustzijn heb ik hierboven voor je op een rijtje gezet. Maar vergis je niet. In het begin kost meer bewustzijn ook meer energie. Soms wil je gewoon “even niet meer de hele tijd aanstaan”. Soms wil je gewoon “weer even geleefd worden door je agenda”. Maar na de nodig oefening is het het allemaal waard. Maar wat doe je als je steeds tegen hetzelfde blijft aanlopen. Wat doe je als het een beetje “veel van het goede” wordt? Hiervoor heb ik een bewustzijnstraject ontwikkeld, misschien wel iets voor jou? Als je hier meer over wilt weten kun je ook direct contact met me opnemen.

0 reacties

Gerelateerde posts