Goed ademhalen – tips uit de praktijk

door | mei 18, 2021 | Hoe dan?

Goed ademhalen blijkt een onderwerp waar weinig over wordt gesproken. Iedereen kan het en we doen het ook nog eens vanzelf. Dus eigenlijk wel logisch dat we daar niet vanuit onszelf extra aandacht aan besteden. Ja soms….soms moet je eens diep inademen of eens vet hard zuchten. Toch blijkt dat iedereen die mijn praktijk binnenloopt er veel baat bij heeft om nader naar zijn of haar ademhaling te kijken en te laten ervaren wat goed ademhalen voor je kan doen! Dus daarom hier een uitleg en bijbehoren vervolgens tips uit mijn praktijk, handig voor je op een rijtje.

Tip: Let gedurende dag eens op je ademhaling. Merk op of je je ademhaling een beetje kunt bijsturen. Misschien heb je wat meer lucht nodig of zou je juist wat rustiger kunnen ademen op dat moment.

Wat is goed ademhalen eigenlijk?

Dat is de hamvraag toch…enne kun je ook slecht ademhalen? Even simpel gezegd is een goede ademhaling er een van je hele lichaam. Ik laat mijn coachees zich focussen op hun hart, alsof ze in- en uitademen door hun hart. Dus zowel je longen (borst) als middenrif en buik doen hierbij mee…hoeft niet overdreven, maar deze onderdelen van je lichaam moeten wel in enige mate meedoen. Daarnaast moet de uitademing en de inademing ongeveer even lang duren. In de ademsessies die ik geef duurt de in- en uitademing 5 seconde, 5 seconde in en 5 seconde uit. Dit kan voor soms wat lang duren in het begin. Begin gewoon met iets langzamer ademen dan normaal. Gebruik wel je uitademing want dat is een ondergeschoven kindje helaas en daar is de winst juist te behalen! Wanneer je een van deze onderdelen mist of extra benadrukt zou er sprake kunnen zijn van een slechte ademhaling of in ieder geval een niet optimale ademhaling.

Tip: Neem even de tijd om een paar keer goed adem te halen. Rustig ademen waarbij je focust op je hart en waardoor de borst, middenrif en buik meedoen. Na de uitademing volgt een korte stop.

Goed ademhalen hoe doe je dat?

De eerste stap van beter ademhalen is je concentreren op je ademhaling. Dit doe je in eerste plaats zonder je ademhaling te veranderen. Gewoon waarnemen wat er gebeurt en hoe je ademt. Niet iedereen ademt hetzelfde en we ademen ook verschillend in andere situaties. Dus ook jouw ademhaling is oké.

Tip: Hieronder een filmpje dat ik heb opgenomen om mensen die in mijn praktijk komen te helpen met het wennen aan een regelmatige rustige ademhaling.

Het filmpje begint met een korte uitleg en helpt aan de hand van een animatie om je adem te sturen. Het ademen in de praktijk en de kennis van het ademhalen komen aan bod in verschillende van mijn producten. Wil je meer weten, neem dan eens een kijkje bij het bewustzijnstraject of mijn programma veerkracht. Veel plezier met bewust ademhalen, ik ben benieuwd hoe je het ervaart!

0 reacties

Gerelateerde posts

De 5 voordelen van meer bewustzijn

De 5 voordelen van meer bewustzijn

Meer bewustzijn verkrijgen is geen fabeltje of modeverschijnsel. Het is wat je alleen al ervaart door ouder te worden. Maar in plaats van het bij kleine beetjes te laten ontstaan kun je het trainen. Dus eigenlijk bewust met je bewuster worden omgaan! In dit artikel...