Werkstress: een veel voorkomend probleem onder jongeren die keihard werken aan hun carrière. Zo’n 1 miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op een burn-out door werkstress. Maar hoe komt dit dan? Allereerst worden er veel lange dagen gemaakt en is er vaak amper tijd voor rust. Misschien herken je het wel, Je hebt hard gewerkt, maar je merkt dat je druk in je hoofd blijft en eigenlijk niet écht tot rust komt. Wanneer deze stress voor een langere tijd blijft aanhouden, gaat dit voor problemen zorgen. Jouw lichaam zal gaan aangeven dat je moet gaan ontspannen. Klachten die kunnen ontstaan bij werkstress zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, rugpijn, nekpijn, nooit uitgerust en druk in je hoofd zijn (waardoor je slecht slaapt).
Het thuiswerken en de onzekerheid voor baanbehoud door COVID is helaas een bijkomend aspect wat veel stress op kan leveren. Ben jij benieuwd wat werkstress precies is, hoe je de signalen herkent en hoe jij jouw werkstress kunt verminderen? Neem dan zeker even de tijd om mijn artikel te lezen.
Wat is werkstress (onder jongeren)?
De naam zegt het al, werkstress is stress die wordt veroorzaakt door werksituaties. Bijvoorbeeld door de hoeveelheid werk die jij op jouw schouders neemt. Ook kan het zijn dat je op een werkniveau zit die op dit moment misschien nog wel een beetje te hoog is. Hierdoor voelt het alsof jij elke dag 120% moet geven om het gewenste resultaat te behalen. Daarnaast kunnen stressfactoren vanuit het privéleven jouw werkstress verergeren. Denk bijvoorbeeld aan iemand met een drukke baan, die daarnaast voor jonge kinderen moet zorgen. Alles bij elkaar wordt het dan vaak even teveel. Wanneer werkstress voor een langere tijd aanhoudt, kan dit ervoor zorgen dat werknemers niet goed meer kunnen functioneren. Zo wordt de productiviteit lager, hebben werknemers meer moeite met veranderingen en ligt de irritatiegrens lager.
Werkstress is dan ook in veel gevallen een basis factor van verzuim. Het is dus belangrijk dat dit voorkomen wordt, zowel voor de werknemer als voor de werkgever.
Jongeren en werkstress, hoe zit dat?
De meeste jongeren die klaar zijn met hun opleiding beginnen aan een fulltime job. Vaak worden er lange dagen gemaakt en is er maar één doel: carrière maken! Alles staat steeds maar in het teken van veel kantooruren, promotie maken en veel geld verdienen. Er wordt immers vaak gedacht dat dit in onze jongere jaren geen kwaad kan én dat er juist nu heel hard gewerkt moet worden. Natuurlijk hoeft hard werken niet altijd te betekenen dat dit werkstress oplevert. Doen wat je leuk vind en werken aan je carrière is juist goed! Tegelijkertijd stijgt de werkstress onder jongeren de laatste jaren enorm. Deze werkstress heeft vervelende klachten als gevolg en kan óók op jonge leeftijd leiden tot een burn-out. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot arbeidsongeschiktheid. Dit is iets wat je uiteraard wilt voorkomen aan het begin van jouw carrière!
Het is dus belangrijk om de juiste balans te vinden tussen werkdruk en werkstress. Doe wat je aankunt en geef het aan bij jouw werkgever als het even teveel wordt. Denk goed na over de punten waar jij jouw energie en werkplezier vandaan haalt. Wanneer jij deze balans in orde hebt, zal je merken dat alles een stuk makkelijker gaat.
Zorg dat je de signalen van werkstress herkent!
Om te voorkomen dat werkstress onder jongeren uiteindelijk zelfs uitgroeit tot een burn-out, is het belangrijk om de signalen te herkennen. Voor de duidelijkheid heb ik de belangrijkste signalen hieronder neergezet. Wanneer jij jezelf herkent in meerdere van deze signalen is het slim om jezelf eens wat rust te gunnen.
- Concentratieproblemen (niets écht afmaken)
- Vergeetachtigheid
- Hoofdpijn
- Rugpijn
- Nekpijn
- Slechte nachtrust
- Moe
- Prikkelbaar/ snel geïrriteerd
- Ongemotiveerd
- Mindere kwaliteit van werkzaamheden
- Vaker ziekmelden (om tot rust te komen)
- Meer roken of drinken
Hoe kan ik mijn werkstress verminderen?
Om jouw werkstress te verminderen zijn er een aantal stappen die doorlopen moeten worden. Dit begint bij jezelf. Zorg voor voldoende tussentijdse pauzes op het werk en herstel ook thuis van jouw werkdagen. Daarnaast is het belangrijk om in gesprek te gaan met jouw werkgever. Bespreek samen waar jij tegenaan loopt en hoe jullie dit samen kunnen oplossen. Hieronder beschrijf ik een aantal tips die jou erbij kunnen helpen om de werkstress te verminderen.
- Houd jouw agenda bij. Wat ga jij per dag doen?
Zorg dat jij jouw agenda goed bijhoudt. Zo kun je gemakkelijk zien wat er de volgende week aankomt en hier ook goed op inspelen. Bekijk in jouw agenda wat er per dag gedaan moet worden om jouw doelen te behalen.
- Zoek een rustige werkplek.
Heb jij last van veel afleiding van anderen om jou heen? Dan is het verstandig om opzoek te gaan naar een rustige werkplek. Zo kun jij je goed concentreren op de moeilijke dagtaken.
- Werk jouw dagelijkse ‘to do list’ af.
Maak gebruik van een takenlijst. Schrijf hierin kort de punten die jij die dag moet doen en werk deze lijst punt voor punt af. Je zult merken dat dit rust geeft én zelfs een beetje voldoening als je aan het einde van de dag alleen maar vinkjes ziet staan.
- Zorg dat jouw werkplek netjes en overzichtelijk is.
Een overzichtelijke werkplek zonder al te veel afleiding is erg belangrijk. Je wordt hierdoor namelijk niet onnodig afgeleid tijdens jouw werk. Daarnaast kan een overzichtelijk bureau ook veel rust geven.
- Ga in de pauzes lekker naar buiten.
Een korte wandeling door de frisse lucht doet wonderen! Zo kun je weer met energie starten aan jouw volgende taak.
- Begin de dag met de moeilijkste taken.
Start jouw dag met de moeilijkste taken. In het begin van de dag heb jij nog veel energie en kun je makkelijker concentreren.
- Eet gezond!
Een gezonde voeding staat aan de basis van een goede energie. Door jouw werk, verbruik jij veel energie. Vul dit dus aan met gezond eten!
- Plan jouw dagen niet te vol.
Vol is vol! Zorg dat jij jouw dagen zo inplant dat het haalbaar is. Op deze manier blijft de kwaliteit van jouw werk goed én zorg je ervoor dat jij jouw belangrijke taken haalt. Vergeet niet om ook rekening te houden met pauzes.
- Neem jouw eigen verantwoordelijkheid.
Doe waar mogelijk jouw werkzaamheden op jouw eigen manier. Dit werkt voor de meeste mensen het fijnst. Daarnaast geeft deze verantwoordelijkheid een goed gevoel van waardering en vertrouwen.
Ervaar jij werkstress? Ik help jou graag verder.
Is het tijd om het anders te gaan doen en heb jij hier hulp bij nodig? Neem dan gerust eens contact op. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
0 reacties